Boyaya Su Ne Kadar Katılır

Boyaya Su Ne Kadar Katılır

  • 25.06.2022

Evinizi boyamaya karar verdiniz ancak aldığınız boya çok mu yoğun görünüyor? Telaşa kapılmanıza gerek yok, su ile boyanın yoğunluğu seyreltebilirsiniz. Boyaya suyun ne kadar katılacağını öğrenmek için makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.

Çoğu boya duvara uygulanmadan önce su ile inceltilmesi gerekir. Birçok boya üreticileri, ortalama viskoziteye sahip boya üretir. Ancak ortalama viskoziteye sahip boyalar her durum için geçerli olmadığından, boya püskürtücü ile uygulama yapabilmek için veya beklediğinden ötürü kısmen su içeriğini kaybetmiş eski boyalar için su eklemesi yaparak boyayı inceltmeniz gerekebilir.

Boyaya Su Ne Kadar Katılır?

Boyalar temel de iki kategoriye ayrılır: yağ bazlı ve su bazlı boyalar. Yağ bazlı boyalar sadece petrol veya mineral bazlı ürünlerle inceltilmeli ve onlar kullanılarak temizlenmelidir. Buna karşılık lateks boyalar su bazlıdır ve sadece su ile temizlenmeli ve inceltilmelidir.

Lateks boyada katı ürünlerin taşıyıcısı sudur. Başarılı lateks boya inceltme, boya viskozitesinin makul derecede hassas bir şekilde inceltilebilmesi için doğru miktarda su eklenmesini gerektirir.

Boyayı İnceltmek İçin Gereken Ekipmanlar

1. Matkap

2. Metal spiral karıştırıcı

3. Ahşap boya karıştırma çubuğu

4. Lateks veya nitril eldivenler

5. Sıvı ölçüm kabı

6. Viskozite kabı (isteğe bağlı)

7. İnce gözenekli koni süzgeç (isteğe bağlı)

Malzemeler

1. Lateks boya

2. Oda sıcaklığında su

Talimatlar

Malzemelerinizi hazırladıktan sonra boyanızı inceltme aşamasına geçebilirsiniz.

1. Öncelikle boyayı oda sıcaklığında bir müddet bekletin. Çünkü Soğuk boya daha yavaş akar ve inceltme gerektirmez. Boya çok soğuksa size inceltilmesi gerektiği gibi yanlış bir izlenim verebilir.

2. İlk önce boyayı bir güzel karıştırın.

Boyayı iyice karıştırın ancak boya yakın zamanda mağazada çalkalanmışsa, bu adım gerekli değildir. Zamanla, boyanın içindeki katı maddeler kutunun altında toplanma eğilimi göstereceği için, boyanın gerçek kıvamını görmenizi zorlaştırır.

Metal spiral karıştırıcısını matkaba takın ve boyayı iyice karıştırın. Test etmek için ahşap karıştırma çubuğunu boyadan geçirin. Çubuk altta sürükleniyorsa, katı maddeler tam olarak karışmamıştır. Bu durumda, boya yukarıdan aşağıya aynı kıvama gelene kadar boyanızı karıştırın.

3. Boyanın inceltilmesi gerekip gerekmediğini değerlendirin.

Eğer boya püskürtücü kullanacaksanız, püskürtücülerin belirli bir viskozite aralığında bulunan boya ile kullanılması gerektiğini bilmeniz gerekir. Bir boya püskürtücü kullanırken hassas kalibrasyon için, düşük maliyetli küçük bir viskozite kabı almanız işinizi görecektir. Viskozite kabı, esasen, alt kısmında kalibre edilmiş bir delik bulunan uzun saplı bir hunidir.

Viskoziteyi ölçmenin daha kolay bir yolu da boyayı temiz bir tek kullanımlık bardağa dökün ve bu boyayı mutfak hunisinden dökün. İnceltilen boyanın akışkanlığı huninin, çıkış deliğini tıkaması, hiç boşalmaması ya da boşaltılması uzun süre zaman alması gerekmektedir.

4. Boyanın içinde katılaşan yabancı maddeleri çıkartın

Bayanın içinde oluşan katı boya parçaları, su ile inceltilerek eski haline getirilemez. Bir boya kutusu açacağının kancalı ucuyla büyük parçaları dışarı çıkartın. İnce gözenekli bir koni süzgeci yardımıyla kalan parçaları ve diğer yabancı maddeleri süzerek ayrıştırabilirsiniz.

5. Su miktarını ölçün

Doğru miktardaki suyu dağıtmak için sıvı bir ölçüm kabı kullanın. Eklenecek su miktarı boyanın mevcut kıvamına ve istediğiniz kıvama göre değişir. 120 ml temiz, oda sıcaklığında suyla başlayın. Karıştırırken daha fazla suya ihtiyaç gerektiğinde ekleme yapabilirsiniz. Boya üreticileri, sprey uygulamaları için lateks boyanın 4 litre başına 240 ml su ekleme miktarını önermektedir. Özel lateks boyanız için boya kutusu etiketine bakmayı unutmayın.

6. Suyu boyaya karıştırın

Boyayı ahşap boya çubuğuyla hafifçe karıştırırken, suyu yavaşça boyaya dökün. Kullanmadan önce viskozite kabı veya huni ile test etmeyi unutmayın.

Yavaş davranın ve su eklerken dikkatli olun. Çünkü bu sadece tek yönlü bir işlemdir: Daha fazla inceltmek için boyaya her zaman daha fazla su ekleyebilirsiniz, ancak boyayı tekrar koyu bir hale getiremezsiniz. Çok inceltilmiş olan boyayı kurtarmanın en iyi yolu, onu ikinci bir boya kutusuna eklemektir.

7. Boyayı benzer bir yüzeyde test edin

Boya inceltildikten, karıştırıldıktan ve dinlenmeye bırakıldıktan sonra (boya karıştırıcıyı şiddetli bir şekilde kullanırken kabarcıklar oluşabilir), boyamayı düşündüğünüz yüzeye benzer bir yüzey üzerinde fırça yardımıyla boyayı sürün. Yeterince ince değilse, istenen kıvama gelene kadar az miktarda su ekleyin.

Lateks Boyayı İnceltmek İçin İpuçları

Su bazlı lateks boyayı inceltmek için asla petrol bazlı ürünler kullanmayın. Çünkü mineral alkol içeren veya tiner adı altında kullanılan herhangi bir ürün, muhtemelen petrol bazlı bir çözücüdür.

Fırça veya rulo izlerini ortadan kaldırmak istiyorsanız, su yerine bir boya katkı maddesi kullanmayı düşünebilirsiniz.

Boyaya su eklemek boyayı seyreltir ve böylece rengini açar. Bu nedenle renk kalitesini iyileştirmek için duvara ilave kat sürülmesi gerekebilir. Bu yüzden birçok farklı duvarda aynı renkli boyadan kullanırken bu gerçeği aklınızda bulundurun.

Lateks boyanın buharlaşma yoluyla su kaybettiğini gösteren bir işaret, kutunun kapağının boya ile kaplanmasıdır. Kapak ve kutu arasında küçük bir boşluk bile su bazlı boyanın zamanla buharlaşmasına izin vermek için yeterlidir. Bu yüzden boyanın kapağını daha sıkı oturan plastik bir kapakla değiştirerek veya boyayı sızdırmaz bir boya kutusuna dökerek buharlaşmayı önleyebilirsiniz.

Son Yazılar
E-bülten Listesi

Haber, duyuru ve kampanyalarımızdan e-posta ile haberdar olmak isterseniz aşağıdaki ilgili alanlara e-posta adresinizi ekleyerek kaydolabilirsiniz.

Tıkla Ara